2011.09.26.
11:03

Írta: globspot

Kik vagyunk mi? (a Globspot szerkesztői levele)

Régóta nem volt annyira szüksége új ötletekre a médiának, mint most. Persze ezzel nem mondtunk újat, mindenki látja, hogy átalakulóban a sajtó, csak azt nem, hogy mégis hová alakul. Az újságok régi működési modellje már nem működik rendesen, az új modellt viszont még senki sem találta ki, egyelőre mindenki csak tapogatózik. Egy ötletünk azonban nekünk is akadt.

A Globspot alapgondolata onnan jött, hogy miközben a komoly tradíciókkal bíró lapok sorra hívják vissza külföldi tudósítóikat – mondván, hogy ez drága dolog -, soha ennyi villámgyors infót (tweetet, Facebook-bejegyzést, blogposztot) nem kapott még a világ a forrongó pontokról, soha ennyi sebtiben összerakott gasztro kritikát nem lehetett olvasni egy szecsuáni falu folyóparti étkezdéjéről, és soha ennyi amatőr fotót nem lehetett megnézni az Atacama sivatag kaktuszairól. Az olvasók és az újságírók közti határvonal elmosódni látszik, a blogokkal és a közösségi médiumokkal szinte bárkiből lehet újságíró, ha egy kicsit is ügyes.


A Globspottal létrehoztunk egy olyan online újságot, egy olyan tudósítói hálózatot, mely magyarokat gyűjt össze a világ különböző pontjairól. Olyanokat, akik élvezik,hogy egy idegen országban élhetnek, örömmel figyelnek meg idegen kultúrákat és szokásokat, izgalmas helyeket, más vallásokat, a magyartól merőben különböző ételeket és italokat, ezekről vannak gondolataik, és szívesen írnának róla nekünk. Az információ az olvasó kezében van, és eszköze is van hozzá, hogy közzétegye. Ezt az értékes nyersanyagot alakítjuk mi cikké, a beérkező tartalmakat szerkesztjük, ügyelve persze arra, hogy tudósítóink, bloggereink saját stílusa mindvégig felismerhető maradjon.

Alapvetően életmódtémákra koncentrálunk, a Globspot tudósítóinak azonban gyakran határozott véleménye van az adott ország kül- és belpolitikájáról, vallási kérdésekről, gazdasági döntésekről, így sok komolyabb cikket is olvashattok nálunk. Akik nekünk írnak, fényképükkel vállalják véleményüket, hátterüket, világképüket bemutató kísérő szövegüket pedig bárki elolvashatja. Természetesen a legrázósabb témákban írt véleményeket is közzétesszük, vállalva, hogy egyik tudósítónk írása esetleg vitát generál majd a többi bloggerünk/újságírónk illetve olvasóink között, párbeszédet indítva ezzel el.

Mivel reméljük, hogy idővel nagyon sokan írnak majd a Föld különböző pontjairól a Globspot színeiben, a nagy eseményeknél, világrengető buliknál, esetleg tragédiák helyszínén vagy a forró pontoknál, egyszóval mindenhol jelen leszünk, és első kézből, villámgyorsan olvashattok majd információkat tőlünk. Ebben az esetben valódi tudósítóvá válnak bloggereink, a helyszínről benyomásokat küldenek majd, lapszemléznek, helyieket kérdeznek majd az olvasókat érdeklő témákban. Időnként saját szerkesztőségi cikkeket is megjelentetünk majd, de a Globspot alapvetően a közösségé: bárki írhat nekünk, a világ bármely pontjáról, tetszőleges témában.

A Globspot így, ebben a formában egyetlen receptet sem követ, így természetesen fennáll a lehetőség, hogy a koncepció menet közben formálódik, változik kissé. Ez nem is baj, ám azt megígérhetjük, hogy az alapgondolat mit sem változik majd: a Globspotot a közösség írja a közösségnek, nincsenek tabuk és elvárásokból is csak egyet fogalmaznánk meg határozottan: a legfontosabb, hogy az adott írás érdekes legyen. Így elnézve az első írásokat, ennek az elvárásnak bloggereink/tudósítóink játszi könnyedséggel felelnek meg. Reméljük, hogy ti is így gondoljátok majd, és hamarosan ugyanannyira a személyes történetek, sztorik olvasásának függőivé váltok majd, mint mi.

Jó szórakozást,

Ács Zoltán és Jónás László
alapítók

Szólj hozzá!

Címkék: bemutatkozás szerkesztőség globspot

A bejegyzés trackback címe:

https://globspot.blog.hu/api/trackback/id/tr283257322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása