2011.09.26.
11:23

Írta: globspot

Hey Y’all!

Imádom a főzőműsorokat. Szeretek enni, főzni, végzettségemet tekintve pedig kommunikátor vagyok, így szinte magától értetődő, hogy majdnem minden étellel kapcsolatos műsorra azonnal rá tudok kapni.

Nem sokkal elutazásunk előtt fedeztem fel magamnak Paula Deent. A Food Network-ön vannak műsorai (a TV Paprika amerikai megfelelője), ahol a hamisítatlan déli konyhát hirdeti. Házias ízek, nagymama-szerű megjelenés, laktató fogások - szinte azonnal beleszerelmesedtem a Paula’s Home Cooking c. műsorba. Szerintem sokat elmond mind a készülő ételekről, mind róla, hogy a konyhasziget közepén egy beépített fritőz van. A déli konyha esszenciája – az eddig látottak szerint – a mennyiség. Itt nincs pipiskedés, tányér közepére egy kis kupac, aztán szevasz. A cél: annyira megetetni a vacsoravendéget, hogy lehetőleg ne tudjon megmozdulni utána, s a folyamat során minél több zsiradékot és cukrot vigyen a szervezetébe. Paula vaj iránti szeretete okán méltán híres. (Gondolom most már csak azért is rátesz még egy lapáttal. Szó szerint.) Egy másik, még híresebb vonása a tipikus déli tájszólása, aminek koronája az a legendás, orrhanggal dúsított „Hey y’all!”. A „y’all” azaz a „you all” (magyarul: Ti mindannyian) napjában többször is elhangzik errefelé, és a tapasztalatok szerint az angolul nem létező többesszám második személyt hivatott képviselni.
 
Tévedés ne essék, csodálatom Paula irányába szigorúan plátói. Elkápráztat a déliek vendéglátásról alkotott elképzelései, imádom a műsor stílusát és az ő előadásmódját. Ám kizárt dolog, hogy valaha is így fogok főzni. Nem vagyok kalóriaszámláló, de sejtésem szerint egy Paula Deen-féle tortát csakis egy hetes koplalással lehet egyensúlyozni, vagy 5 óra folyamatos tornával – szeletenként. És nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy nem lehet egyszerre több műsorban szerepelni, egy csomó magazint ill. könyvet kiadni és még éttermet is vinni egyes-egyedül. Paula Deen immár egy brand, egy jól eladható arc, ami mögött rengetegen dolgoznak, hogy továbbra is előadhassa az egyszerű háziasszony szerepét. 
Pár nappal ideutazásunk előtt tudtam meg, hogy Paula savannah-i illetőségű. De jó! Ciki, nem ciki, egy pillanatig úgy éreztem, mintha lenne itt egy ismerősöm. A város történelmi központjában található az étterme, a The Lady & Sons. Bobby és Jamie, a fiai nevét azok is gyorsan megtanulják, akik csak pár részt nézett meg Paula műsoraiból (ahogy én is), annyira gyakran emlegeti őket. Ők ugyancsak szerves részét képezik a birodalomnak, szintén szakácsok és maguk is könyveket adnak ki illetve szerepelnek műsorokban. 
Péntek este elhatároztuk, hogy megünnepeljük azt, hogy végre letettük a kauciót az új albérletünkre. Odakeveredtünk a Lady-hez, és szinte biztosra vettem, hogy nem lesz helyünk. Már benne voltunk a vacsoraidőben, és ismerve az étterem népszerűségét, lehetetlennek tűnt, hogy még beférjünk. Az  ültető-hosztessz, nagy meglepetésünkre, rögtön foglalt egyet, kb. két órával későbbre. Amikor  visszatértünk, még arra is volt időnk, hogy bejárjuk az étterem melletti szuvenírboltot, telis-tele Paula Deen-es merchandise-szal. Mindenen ott volt a kézjegye: vagy az arcképe figyelt rajta, vagy ő tervezte (na persze!), vagy ő írta, vagy ő ajánlja, stb. A rajongók az ország minden tájáról érkeznek, hogy elköltsék a pénzüket dedikált receptgyűjteményekre, Paula Deen-es bögrékre és „Hey Y’all!” feliratú kötényekre. 
 
Háromnegyed nyolcra szólt a foglalásunk, hét óra negyvenhét perckor már a liftben voltunk, útban az asztalunk felé. Nem hiába, profi a szervezés. Az étterem három szintes, minden szinten ülnek kb. százan egyszerre, és többször forgatják az asztalt egy este alatt. Még akkor is zajlott az ültetés, amikor már a vacsora vége felé jártunk. (Beleszédülök, ha arra gondolok, mennyi bevétel folyhat be egy ilyen, nem túl jelentős pénteki nap alatt.) Lehet "a la carte" rendelni, vagy választhatjuk a korlátlan fogyasztású büfét is. Természetesen a büfére szavaztunk, nemcsak a kedvező ár/érték arány miatt. Főételnek választhatunk rántott csirkét, garnélát, sertést. A köretekből van a legnagyobb választék: különböző zöldségek, krumpli, jam, kukorica, bab. A pincérnőnk, mint minden amerikai vendéglátói egységben, figyelmes volt, barátságos és minden rezdülésünket figyelte. Minden mondatba sikerült belekombinálnia a „y’all”-t, csak a miheztartás végett. 
 
Maga az étel nem volt annyira átütő erejű. Finom volt, de csak mint egy átlagos képességű háziasszony alkotása. Ami meglepően jól sikerült, az a kétfajta kenyér, amit külön szolgáltak fel. Az egyik, egy pogácsához hasonló zsömle, amit fokhagymával dörzsöltek be és sajttal szórtak meg. A másik pedig inkább pancake-szerű volt, kukoricaliszttel készült és vajban sütötték ki. Az édes íze csak még jobban kihangsúlyozta a palacsintás jellegét. 
Amíg ott vacsoráztunk, három szülinapos társaság is volt a teremben. Úgy látszik, sokan inkább különleges alkalmakkor keresik fel ezt az éttermet, és a pincérek gondoskodnak arról, hogy az ünnepelt valóban különlegesnek érezze magát. (Ez egyébként minden amerikai étteremre igaz. El tudom képzelni, hogy vannak olyanok, akik visszaélnek ezzel a megkülönböztetett bánásmóddal.) Az első alkalommal, mikor hangosan megkértek mindenkit, hogy énekeljen, szkeptikusan néztem körbe. Aztán majd leestem a székemről, annyian kezdték el egyszerre zengeni, hogy 'hepi börzdéj'. 
 
Habár a fogások nem voltak olyan ízletesek, mint ahogy azt elképzeltem, ez nem akadályozott meg minket abban, hogy bőségesen teleegyük magunkat. Valójában mindenből csak keveset vettünk, de a választéknak hála, első találkozásunk a tradícionális déli vendéglátással felettébb kielégítőre sikeredett. Lehet, hogy ha a menüről választottunk volna, az másmilyen képet festett volna a konyha képességéről. De mindenképpen át szerettük volna élni a bőség érzését, ami annyira jellemző erre a vidékre. Bálványomhoz, Paula Deenhez nem kerültem közelebb, de a tény, hogy teli hassal, elégedetten távoztunk az étterméből, bizonyára boldoggá tenné őt is.
 
 
Szerző: Yaya Lee, Savannah

 

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló usa étterem gasztronómia savannah globspot

A bejegyzés trackback címe:

https://globspot.blog.hu/api/trackback/id/tr653257370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása