2011.11.02.
23:00

Írta: globspot

Bruegel Kínában - műremekek másoldája

Idősebb Pieter Bruegel mindig is a kedvenc festőim közé tartozott. A németalföldi művészre igen nagy hatással volt Hieronymus Bosch részletgazdag képi világa, Bruegel képein elevenen tárul fel elénk a 16. század paraszti hétköznapjainak apró mozzanatai.

Nagyoin megörültem tehát, amikor egy plázában nézelődve egyik festményét pillantottam meg egy 500 darabos puzzle formájában.

Borsos áron meg is vásároltam, majd hazaérve gyermeki izgalommal nekiestünk A betlehemi népszámlálás címet viselő festmény kirakásának. A kezdeti nehézségeket továbbiak követték, mígnem arra jutottunk, hogy az interneten megkeressük nagyobb formátumban a képet, ezzel is könnyítve a részletek tökéletes összeillesztését. Ám mikor tüzetesebben megvizsgáltuk az eredetit, nevetésbe fojtott elképedéssel vettük észre, hogy bizony a kínai puzzle-gyártó cég nagyvonalúan több részletet is kihagyott, megváltoztatott a képen. Például, hiányzik a fa mögül a nap és több szereplő is, mások a fák alakjai, sőt a figurák ruhái is.

  Bruegel festményének Kínai változata

S hogy miért volt szükség ezekre a változtatásokra? Rejtély. Bekerült a többi kérdőjel mellé, mely kínai tartózkodásom alatt egyre csak gyarapszik.

Az, hogy nem jogi aggályok merülhettek fel a puzzle készítőiben, szinte biztos, főleg azután, hogy vasárnap ellátogattunk Sencsen Buji negyedében található Dafen Olajfestmény Faluba.

A falu elnevezés kicsit sántít, ám olajfestményekben nincs hiány. A negyedet egy hongkongi üzletember alapította 1989-ben, Sencsen metropolisszá növekedésének hajnalán. A barátságos légkörű, szűk kis utcák telis-tele vannak festőműhelyekkel, galériákkal, művészeti könyvesboltokkal, remek ecsetboltokkal, kávézókkal, a festményválaszték pedig Kína gasztronómiai palettájánál is színesebb. Mindez nem a helyi művészek kreatív szellemét dicséri, hanem másolási képességük tökélyre fejlesztését.

Gondolkodtatok már azon, honnan származik a budai fogorvosi rendelő szecessziós Mucha aranylánya? Vagy a vidéki szállodák Van Gogh napraforgói? Esetleg kétségeitek támadtak azzal kapcsolatban, miért találkozhattok ugyanazzal a festménnyel több, egymástól több ezer kilométerre fekvő vidéki képtárban? A válasznak nagy valószínűséggel köze van a főterén Da Vinci szoborral ékesített Dafen Festőfaluhoz.

 Da Vinci szobra a negyed főterén

A szorgos kínai másolók technikája igen egyszerű: Sissi királyné, Mao Ce-tung, Michael Jackson már egyszer elkészült portréját egy erre kialakított üzemben halványan kinyomtatják egy fehér vászonra, majd az eredeti festményt végig kézben tartva, szépen kiszínezik azt. Az eredmény a legtöbb esetben hagy némi kívánnivalót maga után, ám a statisztikai adatok (5 éves terv?) igen meggyőzőek: közel 5000 művész fest ebben a negyedben, s kb. 5 millió festményt állítanak elő évente. Amik legtöbb esetben külföldi üzletemberek, B-kategóriás műkedvelők, szállodák, egészségházak, éttermek falain riogatják a kifinomultabb művészi érzékkel megáldott vendégeket szerte a világon.

 A kínálatban Van Gogh, Klimt, Da Vinci…

Mindenféle művészeti irányzat képviselteti magát ebben a dél-kínai festménygyárban. A reneszánsztól kezdve az impresszionizmusig, a régi kínai tájképfestészet, a 80-as évek motoros szubkultúrájának nőaktjai, sőt, a másolóművészek a kor ütőerén tartva kis kezeiket, a kínai kortárs képzőművészet emblematikus alakjának, Jüe Min-csün festményeinek, szobrainak hamisítványait is árulják, igen kedvező áron. A stockholmi bőrgyógyász pedig dicsekedhet pácienseinek, hogy Kínában járva nem csak a gasztronómia, hanem a kortárs művészet oltárán is áldozott.

 Napóleon és Sissi egymás mellett várják a vásárlókat

Fotó: a szerző hozzájárulásával

Szerző: Csontos Sára

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://globspot.blog.hu/api/trackback/id/tr233349117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása