2011.09.26.
11:20

Írta: globspot

Mit együnk Mexikóban?

Pontosan nem tudom felidézni az évet, amikor divat lett a gasztronómia, de egyszer csak felbukkant Jamie Oliver, Nigella Lawson (és az utóbbi magyar megfelelője, Stahl Judit), 2004-ben pedig megjelent az a csatorna, ahonnan azóta is 24 órában áradnak a jobbnál-jobb receptek és gasztronómiai okosságok.

Emellett elszaporodtak az amerikai sorozatok és a különféle gyorséttermek is, utóbbiak közül a mexikóiak sem maradhattak ki. Mindezen dolgok valamilyen ördögi kombinációja révén pedig megjelent az embereknek az a csoportja, akik ugyan még soha nem jártak Mexikóban, de még tisztességes mexikói étteremben sem, mégis úgy érzik, hogy ismerik ezt a konyhát, "szakértenek" róla, sőt, néha még azt is hiszik, hogy igazi mexikóit főznek.

Az ezerféle (salsa) szósz

Az ő világukban nem is lehet mexikóibb ételt elképzelni, mint a burrito, a tacos, a nachos vagy a chili con carne.

Rögtön a cikksorozat elején szeretnék pár tévhitet eloszlatni, illetve pár dolgot tisztázni a mexikói konyháról. 
1. A chili con carne nem mexikói étel, hanem amerikai. 
2. A burrito - bár ugyan mexikói találmány- , de Mexikó nagy részén nem jellemző, hogy burritót ennének. Az Amerikai Egyesült Államokban (egyébként Mexikó is egyesült államok, Estados Unidos Mexicanos) sokkal elterjedtebb, mivel könnyen lehet elvitelre kérni. Különben is Ciudad Juarez-ben találták fel, ami Mexikó északi részén van a határon, a Río Bravo mexikói partján (az amerikai parton van El Paso), tehát csak egy folyó választja el attól, hogy amerikai legyen. Bár ha az amerikaiakon múlna, lenne ott egy szögesdrót is a folyó közepén...
3. Az egy év alatt amit Mexikóban töltöttem, egyszer sem láttam babot (frijoles) egészben. Pürésítik, és szinte minden mellé tesznek belőle. 
4. A chili (chile) gyűjtőnév, nem egy paprikafajta. Rengeteg féle chilipaprika van. Chile poblano, chile jalapeño, chile chipotle, chile guajillo, chile amashito, és még sokáig lehetne sorolni. 
5. A salsa  önmagában azt jelenti, hogy szósz. Ebből kifolyólag nincs olyan, hogy "salsa szósz". Aki azt mondja, hogy salsa szósz, az gyakorlatilag kétszer ismétli, ráadásul helytelenül.
6. A Tabasco szósz (salsa Tabasco) ugyan nagyon finom, de szintén nem mexikói, hanem amerikai. Ennek ellenére minden mexikói konyhában megtalálható és nagyon szeretik. 
 
Természetesen én sem vagyok ám a mexikói konyha mindentudója, de úgy érzem, hogy egy év alatt sikerült egész sokféle mexikói ételt megkóstolnom, megismernem, úgyhogy remélem sokan találnak majd itt érdekességeket. 
 
A receptek igazi autentikus hozzávalóit Magyarországon még csak kevés helyen lehet beszerezni és itt nem a kukoricalisztet vagy a fűszereket értem. Külföldön nem tudok magamnak túróscsuszát csinálni túró és tejföl hiányában, Mexikón kívül pedig soha sem fogok tudni ugyanolyan autentikus  chiles en nogada-t csinálni, mint ahogyan az alábbi link is mutatja. (http://www.mexicodesconocido.com.mx/receta-para-preparar-chiles-en-nogada.html).
 
 
Szerző: Görföl Dorina, Mexikó

Szólj hozzá!

Címkék: mexikó gasztronómia salsa globspot

A bejegyzés trackback címe:

https://globspot.blog.hu/api/trackback/id/tr953257363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása