2012.02.13.
14:53

Írta: globspot

Ahol zombi lehelletfrissítő is kapható – szörnyecskék kicsiny boltja

Ahol zombi lehelletfrissítő is kapható – szörnyecskék kicsiny boltja

Van egy különleges bolt Londonban. Nem egy hippi/punk/egyedi (vagy egyszerűen csak menő) bolt Camden Townban, vagy egy helyes kis könyvesbolt Covent Garden környékén, és főleg nem egy luxus ruhaüzlet a Sloane Streeten. Ez a bolt a Hoxton Streeten található, Hackney-ben, London egyik kevéssé szimpatikus negyedében.

Hackney-ről talán elég annyit tudni, hogy London egyik tipikus munkásterülete volt az 1970-es, 1980-as évekig, amikor is a nagyobb vállalatok, ipari létesítmények a gazdasági átrendeződés következtében kivonultak a városrészből, ahol ezek után csupán autóbontók, hulladék-feldolgozók és raktárépületek maradtak. A teljes kép érdekében ehhez adjuk hozzá, hogy a munkanélküliség (főleg Dél-Hackney-ben) jóval magasabb, mint a londoni átlag (Dél-Hackney és Shoreditch: 8,1%, London: 4,3%), és hogy míg Angliában a szegénységben élő gyerekek aránya 2009-ben 21% volt, addig Hackneyben 40%. Aki hozzám hasonlóan valamiért betegesen érdeklődik a lepukkant, gettós városrészek iránt, és szeretne többet megtudni Hackney-ről, az hallgassa meg Zöld Professzor mesterművét, és máris elmegy a kedve az egésztől.

„Welcome to Hackney, a place where I think somebody’s been playing Jumanji.                                      

A Manor where man are like animals, an’ they’ll yam on you like they yam on food.”

És most, hogy már tudjuk, hogy Londonon belül hol is vagyunk, nézzük a boltot, melynek végre a nevét is elárulom: Hoxton Street Monster Supplies. Első látásra a bolt teljesen felesleges dolgokkal van tele. És hát valljuk be, második látásra is.

Furcsa nevű cukorkák (például Mortal Terror, Escalating Panic), melyek dobozában az édességen kívül egy-egy történet van elrejtve, valamint különböző kellékek kaphatóak itt, melyek a szörnyeknek, vámpíroknak vagy vérfarkasoknak valóban jól jönnének, de állítom, hogy nincs olyan ember a földön, aki a boltban kapható bármely dolognak is ténylegesen hasznát venné.

De itt nem az a lényeg, hogy mi van a polcokon, hanem hogy mi van a polcok mögött. Az üzlet hátsó, eldugott részében ugyanis egy nonprofit szervezet működik, a Ministry of Stories (MoS), melyet 2010-ben alapított Nick Hornby (imádom, ő írta többek között az Egy fiúrólt, A Focilázat, és a Pop, csajok, satöbbit), valamint Lucy Macnab és Ben Payne vállalkozók. Az ötletet egy san franciscoi alapítvány, a 826 Valencia adta, melyet Dave Eggers író és Ninive Calegari tanár alapítottak abból a célból, hogy a gyerekeket írásra ösztönözzék, és segítsenek nekik képességeik fejlesztésében. A szervezethez tartozik egy Kalózkellékes bolt (Pirate Supply Store), ami hasonlóan haszontalan dolgokkal van tele, mint a londoni szörnyeteges, csak zombi leheletfrissítő helyett itt többek között kampókéz, műszakáll, illetve szirénének-elhallgattató kapható.

A londoni alapítvány szintén önkéntesek részvételével ösztönzi a helyi gyerekeket az írásra, aminek segítségével szabadjára engedhetik képzelőerejüket és kreativitásukat, ezáltal pedig fejlődik az önbecsülésük és a kommunikációs képességük. Csütörtökön és szombaton bármely 8 és 18 év közötti gyerek bemehet, és az önkéntes mentorok segítségét kérheti bármiben, ami írással kapcsolatos, legyen az házi feladat, önéletrajz, jelentkezési lapok, vers, regény, vagy novella. A tanárok foglalhatnak időpontot egész osztályoknak is, ahol együtt megírják egy történet kezdetét, majd pedig mindenki illusztrálhatja magának, és megírhatja a saját befejezését.

A furcsa boltok mindkét szervezet esetében a finanszírozást hivatottak biztosítani. Ami azért megnyugtató, mivel így tudom, hogy a doboz cukorka ára jó helyre ment, és lehet, hogy a következő Hornby vagy Tolkien karrierjét segít majd beindítani.

Bővebb infó a két szervezetről itt és itt.

Szerző: Görföl Dorina


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://globspot.blog.hu/api/trackback/id/tr604101614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása