2011.10.27.
15:30

Írta: globspot

Toll a kézben, Rock and Roll a szívben

 Fotó:© Shannon Donahue, WEBN News 2008 (Creativ Commons)

Zenélő politikusok? Merült fel bennem a kérdés, mikor elolvastam Magyar Eszter Simonyi Andrással készült riportját, a globspot.hu oldalon. Az átlagemberben a politikusról az a kép él, hogy mindig öltönyben van, érthetetlen kifejezéseket használ és persze sokat keres. Azonban, mint valamikor politikatudományból diplomázó valakit, engem mindig is jobban érdekelt, hogy ezen külsőségek mögött mi van még.

Jó, a politikusok sötét oldalától én is félek, de az a bizonyos másik oldal valóban érdekes lehet. Mikor a korábban hivatkozott cikkre találtam, kissé megvilágosodtam. Rájöttem, hogy a zenélő politikus, mint olyan, minden fiatal számára vonzó lehet. Nem kell tehát temetni a rock and rollt, ha bekerül a politikába! 

A következőkben egy olyan listát láthattok, ahol egykori muzsikusok szerepelnek, akik később komoly politikai pályát jártak be. Csapjunk bele!  

1. Sonny Bono  

Kicsit meglepő volt számomra, amikor megláttam, hogy Sonny Bono (Cher exférje) képviselő volt a Kongresszusban. Hogy lett a hatvanas évekbeli csilingelő slágerpop egyik nagy ikonja republikánus képviselő?

Az ötvenes években tűnt fel, mint zeneszerző Phil Spector mellett. Ebben az évtizedben jött össze Cher-rel, akivel komoly sikereket ért el. A hetvenes években - miután szétmentek - Sonny inkább a filmezés felé fordult. Majd eljött a nyolcvanas évek, amikor is a politika felé vette az irányt. A források szerint kicsit begurult, amikor a törvények ellehetetlenítették a vendéglőjét. Bepöccent, na. Van ilyen. 1992-1998-ig, a haláláig, volt képviselő. Utána a felesége, Mary Bono vette át a  mandátumát.

 

2. Martha Reeves 

Az isteni Martha Reeves and the Vandellas. A Motown kiadó egyik leghíresebb csajzenekara volt. Kevésbé nyomták őket, mint a Supremes-t, de ez nem Martha hibája volt. Olyan slágerek kötődnek a nevükhöz, mint a Dancing in the streets vagy a Heatwave (nekem az egyik kedvenc dalom).

Amikor a Motown Los Angeles-be költözött, Martha nem tartott velük. Inkább Detroitot választotta. Annyira szívén viselte a várost, hogy gondolt egyet és elment városi képviselőnek. Politikai pályafutása nem volt kiemelkedő, mert a zenélést nem hagyta abba. Sokszor hiányzott a fontos szavazásokról, és csak másodállásnak tekintette a képviselőséget, ami valljuk be, nem túl jó hozzáállás. 

 

3. Peter Garret 

Az itt felsorolt zenészek közül talán neki sikerült a legnagyobbat durrantania. Az ausztrál Midnight Oil énekeseként elkötelezett környezetvédő volt. A dalok nagy része is ezt az elkötelezettséget tükrözi. Egész komoly sikereket ért el az együttesével a nyolcvanas-kilencvenes években. Mikor, 2002-ben feloszlott a zenekar, politikai pályára lépett. Annyira komoly karriert tudhat maga mögött, hogy 2007 óta a kormány tagja. 2007 és 2010 között a környezetvédelemért felelős tárca minisztere volt, 2010-től pedig kulturális és oktatási miniszter.

 

4. John Kerry 

Az ő politikai karrierje volt a leglátványosabb. 2004-ben indult az amerikai elnökválasztáson, ahol alulmaradt George W. Bush-al szemben. Kezdetben akkor figyeltek fel rá, mikor vietnami veteránként a háború végét követelte. Kevesen tudják róla, de a hatvanas években a The Electras nevű együttes basszusgitárosa volt. Kicsit csalódnom kellett most az internetben, mert sehol sem találtam hanganyagot az együttestől. Állítólag az elnökválasztási kampány során kihoztak tőlük egy lemezt. Aki talált bármi dalt tőlük, üvöltsön!

 

5. Oszkó Péter 

Kevesen tudják, de a volt pénzügy-miniszternek van egy blues zenekara, ahol szájharmonikázik.  Ez ám a képzavar. Egy mindig pedáns, számokat jól ismerő miniszter fogja  magát és elkezd bluest nyomni. Wow!

 

6. Szócska Miklós

Mikor kinevezték, több sajtóorgánum megszellőztette, hogy az államtitkár úr korábban az ETA nevű punkzenekarnak írt szövegeket. Jó, nem zenélt, de egy punkbandának szöveget írni.. menő!

.

 

7. (+1) Stadler Ilona AKA Cicccolina 

Az ő produkciójának megtekintését csak a nagyon bátraknak ajánlom! Nem a zeneiparban tett munkássága miatt ismerjük, de ez a gyöngyszem hibátlan a maga nevében. Ja, és mellesleg zöldpárti képviselő volt Olaszországban. Polihisztor!

 

Szerző: Gyurcsán Gergely

További írásaink a globspot.hu-n!


Szólj hozzá!

Címkék: zene politikusok

A bejegyzés trackback címe:

https://globspot.blog.hu/api/trackback/id/tr313333795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása