2011.12.20.
21:34

Írta: globspot

Stockholm szindróma – kulináris bolyongás a svédasztal hazájában

 
 

Stockholm szindróma – kulináris bolyongás a svédasztal hazájában

Jó egy hónappal ezelőtt megtört a jég és kimozdultam a kényelmes kisvárosi életből, Svédország fővárosa, Stockholm irányában. Az élmény leírhatatlan volt: egy multikulti, nyüzsgő, igazi európai fővárosban találtam magam, ahol kedvemre választhattam a meghitt kávézók és a vad, északi rockzenét játszó klubok között.

Természetesen a kulináris élmények előnyt élveztek a rövid kirándulás során. Mivel az előzetes kutatásaim alapján igazi ínyencségekre számítottam, így az óváros egyik fiatalos, hippi hangulatú kávézójában végül a svédasztal kínálta lehetőségek közül a garnélarák mellett döntöttem – és nem bántam meg. Apropó svédasztal! Belegondoltatok már, hogy honnan származik a kifejezés? Miért pont a svédekhez kötjük ezt a laza módot a különböző ételek kínálatára?

Järnets Café

Korábbi felderítő olvasmányaim alatt kiderült, hogy a „svédasztal” kifejezés egész koránról gyökerezik: a tizennyolcadik század elejétől a tizenkilencedik század derekáig a vacsorát megelőző, aquavit buffet – mely ma svédasztal néven ismert – nagy divat volt svéd arisztokrata körökben. Ez az étkezési forma a királyi udvarban és a parlamentben is dívott. Az ismert ínyenc, Dean Christian Vahlin 1815-ben arról számolt be, hogy az egyik fogadás alkalmával a svédasztalon remek szardella, vaj, sajt, kétféle bor és gyümölcsből készített aquavit szerepelt.

Várfi Melinda

A klasszikus smörgasbord – azaz svédasztal – kínál pácolt heringet, mustáros heringet, marjesillt (fiatal pácolt heringet) tejföllel, pácolt, ecetes balti heringet, marinírozott, nyers balti heringet, tojássárgáját svéd  kaviárral, hering- és céklasalátát, füstölt sós heringet, szeletelt lilahagymát, tejfölt, ecetes hagymát, főtt krumplit, barna kenyeret, fehérkenyeret, vajat és sajtot. Ha még van hely, akkor válogathatunk pácolt, nyers lazacot (gravlax), hideg, posírozott lazacot, füstölt lazacot, garnélarákot, kagylót, osztrigát, tojásos garnélarákot, marénaikrát, majonézt, lazacmártást…

A Järnets Café belülről

Szóval kihasználva az ország elhelyezkedését, mindenfajta tengeri herkentyűt, köztük a kedvencemet, Garnélarák Urat is kínálják a tradicionális svédasztalon és ennek nem állhattam én sem ellen. Úgy gondoltam a fenti történelmi tények fényében igazán méltóan rendelhetek a „pénztárca-barátabb” kínálatból egy olyan ételt, amit korábban a királyi udvar lakomáin szolgáltak fel…És az egyszerű, de nagyszerű megoldás tökéletesen bevált! A garnélarákkal megrakott friss toast tökéletes ízharmóniát alkotott az avokádókrémmel, melyet mi is elkészíthetünk otthon.

Toast skagen

Íme egy egyszerű recept:

Kaviáros-garnélás falatkák (Toast Skagen)

Hozzávalók 4 személyre:

4 szelet kenyér, 30 dkg főtt, tisztított garnéla,

4 evőkanál majonéz, 1 evőkanál Dijoni mustár, 15 dkg lazackaviár, 1 csomag friss kapor, 1 citrom, vaj

Vágjuk kerek formára a kenyérszeleteket, vágjuk le a héját is , majd kevés vajon mindkét oldalukat pirítsuk arany barnára. (Nagyobb pogácsaszaggató segítségével csalhatunk és amellett, hogy egyforma szeleteket kapunk, még a kenyér héját sem kell levágni.)
A rákokat csepegtessük le, és ha túl nagyok, akkor vágjuk félbe/negyedekre, de tartsuk meg a rák formáját.
A kaprot mossuk meg, tegyünk félre négy kisebb szálat a tálaláshoz, a többit vágjuk apróra, és keverjük el a majonézzel és mustárral.
A kenyereket kenjünk meg a kapros majonézzel, halmozzuk rá a garnélát, majd tegyünk rá egy kanál kaviárt, díszítsük a kaporral, és egy cikk citrommal.
Az avokádót kikanalazzuk a héjából, majd egy kanál tejföllel, pár csepp citrommal és ízlés szerint apróra vágott lilahagymával összekeverve a szendvics mellé kínáljuk. 

A cikkben szereplő vendéglátóhely: Järnets Café   Järntorget 85, Stockholm 111 31

Fotó: a szerző hozzájárulásával

Szerző: Várfi Melinda

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://globspot.blog.hu/api/trackback/id/tr413479331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása